В бъдеще подобно явление има шанс да предизвика интернет апокалипсис Масивна

...
В бъдеще подобно явление има шанс да предизвика интернет апокалипсис Масивна
Коментари Харесай

Силна слънчева буря удря Земята в петък, може да смути сателити и GPS-и

В бъдеще сходно събитие има шанс да провокира интернет апокалипсис
Масивна коронална дупка на повърхността на Слънцето отприщи ветрове към Земята със скорост от 2,9 млн. км/ч, оповестиха западни издания.

Това е втората сходна дупка за последните седмици, която се появява в звездата, а размерите ѝ са 20 пъти колкото нашата планета

Ветровете от нея ще ни обиден в петък, като са вероятни разстройства в спътници, електрическите мрежи и навигационните системи. Според учени явлението може да провокира полярни сияния в елементи на света.

Короналните дупки са постоянно срещано събитие. Те са области с отворено магнитно поле, които се появяват в короната - външната атмосфера на Слънцето. Източници са на високоскоростен безоблачен вятър, като се следят най-вече към полюсите.

Новата обаче е ситуирана на екватора на звездата.

“Формата на тази коронална дупка не е изключително специфична. Местоположението ѝ я прави доста забавна.

Бих очаквал бърз вятър от нея да дойде на Земята около петък вечерта или

събота сутринта тази седмица ”, споделя физикът доктор Даниел Вершарен.

Снимки на НАСА демонстрират тъмното леке с триъгълна форма, за което са присъщи по-ниски компактност и температура.

Учени изясняват, че короналните дупки могат да се появят когато и да е на слънчевия цикъл - 11-годишната фаза на магнитното му поле, като по-често се следят по време на намаляващ подобен. В момента Слънцето е в цикъл номер 25, който стартира през 2019 година и се чака да продължи до 2030 година

Слънчевата интензивност, с изключение на причина за красивите полярни сияния, може да докара и до някои вреди по инфраструктурата Въпреки че не се чакат такива в този момент, от 2021 година учените предизвестяват, че мощна слънчева стихия може да провокира “интернет апокалипсис ”, като наруши работата на спътниците и радиосигналите.

Според Вершарен единствено бързият вятър от новата коронална дупка няма да предизвика мощна

геомагнитна стихия Такава може да настъпи при коронално изхвърляне на маса - големи изригвания на плазма от короната на Слънцето. Според астрофизици вероятността през идващите 10 години за слънчева стихия, способна да провокира пагубни разстройства, е сред 1,6 и 12%.

Първата дупка в Слънцето, видяна на 23 март, е 30 пъти по-голяма от Земята и освободи слънчеви ветрове, които провокираха полярни сияния чак до Аризона.

Откриха солидна черна дупка с гигантска леща

Астрономи от Англия откриха голяма черна дупка с маса към 33 милиарда пъти по-голяма от Слънцето.

“Тя е на горната граница на това какъв брой огромни съгласно нас могат да станат теоретично черните дупки, това е извънредно изобретение ”, споделя доктор Джеймс Найтингейл от Университета в Дърам. Учените употребили суперкомпютри и изображения от “Хъбъл ”, с цел да потвърдят размера ѝ. Ултрамасивните черни дупки са най-големите обекти във Вселената, с маса сред 10 и 40 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Това е първата, открита посредством така наречен гравитационна леща. Учените са взели на помощ близка вселена, като са я трансформирали в гигантска лупа. Това разкрило и съществуването на черната дупка.

По думите на Найтингейл множеството от най-големите, които са разкрили, са дейни, само че гравитационното обективиране дава опция за проучване на неактивни черни дупки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР